top of page
Etsi
  • Writer's pictureAnna Koskela

Olisiko teillä hetki aikaa keskustella vastuusta?

Teksti on lähetetty Helsingin Sanomiin mielipidekirjoituksena maaliskuussa 2020 viikolla 12. Tekstiä ei julkaistu. Finnwatchin veroasiantuntija kommentoi tekstiä seuraavasti: "Kiitos tästä! Teksti on täyttä asiaa - toivotaan, että menee HS:issa läpi."


Juuri päättyneellä vuosikymmenellä puhuttiin paljon yksilön vastuusta. Usein se on ollut yhteiskunnassa heikommassa asemassa olevan vastuuta hankkia työtä, terveyttä ja koulutusta. Diskurssi yksilöstä oman onnensa seppänä on nyt törmännyt seinään kuin Volvo törmäystestissä. Muutama molekyyli on näyttänyt, miten ihmiset ovat riippuvaisia toisistaan.

Suomalaiset ovat tutkitusti tyytyväisiä veronmaksajia. Säännöstä on kuitenkin aina poikkeus. Suomi menettää vuosittain satojen miljoonien verotulot verovälttelyn ja -vilpin seurauksena.

Verottajan Harmaan talouden selvitysyksikkö toteaa selvityksessä 7/2019 ”Suomalaisten henkivakuutusyhtiöiden tarjoamien sijoitussidonnaisten säästöhenkivakuutusten ja kapitalisaatiosopimusten säästö oli...2017 lopussa jo lähes 30 miljardia...Luotettavia tilasto-tietoja ulkomaisissa sijoitusvakuutuksissa olevien varojen määrästä ei ole saatavissa, mutta niissä on arvioitu olevan nykyisellään vähintään 10 miljardin arvosta suomalaisten varoja.” Piilossa oleville rahoille olisi nyt käyttöä.

Valtion talousarvion määrärahat vuodelle 2020 ovat 57,7 miljardia euroa.

Ennen kuin syntyy mielikuva, että työpaikkojen säilyttäminen on yksin julkisen elvytyksen tehtävä, haluamme kysyä: Miten pörssiyhtiöiden osakkeenomistajat ovat valmistautuneet kantamaan vastuuta koronaviruksen aiheuttamassa tilanteessa?

2019 Helsingin pörssissä listatut yhtiöt jakoivat omistajilleen osinkoa 13,8 miljardia euroa. Listatuista 129 yhtiöstä vain kourallinen on ehtinyt pitää 2020 yhtiökokouksensa.

Olisiko tulevissa yhtiökokouksissa syytä keskustella jo ehdotettujen osinkojen nollaamisesta ja varojen siirtämisestä toimintaan oman toimialan ja muun yhteiskunnan auttamiseksi kriisitilanteessa? Olisiko muidenkin kuin valtio-omistajan aika osallistua talkoisiin?

41 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Vain ihmisyys on ikuista

Olen viimeisten kuukausien aikana usein paennut uutisvirtaa kaukaista historiaa käsittelevien puheohjelmien pariin. Kuunnellessani olen oppinut, että: Antiikin Roomassa oli paljon vapautettuja orjia,

Vastaavan toimittajan tervehdys / Liitos 4/21

Välillä minulta kysytään, miksi lehdessä on niin paljon negatiivista, että eikö voisi olla positiivista? Näen tässä harhan poikasen. Todellisuuden toteaminen itsessään ei ole positiivista eikä negatii

Vastaavan toimittajan tervehdys / Liitos 3/21

Suomi on 1157km pitkä ja leveimmältä kohdaltaan 542km leveä. Helsingin Sanomien artikkelissa keväältä 2002 kerrotaan, että Suomen keskipiste sijaitsee Kärsämäellä. Aiemmin keskipiste oli sijainnut 24,

Comments


bottom of page